Ryż jaśminowy Fragrant Jasmine Tilda 1kg
Opis
Ryż jaśminowy Fragrant Jasmine Tilda 1kg
Powszechnie stosowany w potrawach tajskich i azjatyckich, które wymagają efektu kleistości (lub lepkości), jak na przykład pudding ryżowy.
Idealnie komponuje się ze słodkim, lekko pieprzowym smakiem i ostrym aromatem imbiru, dzięki czemu jest idealnym połączeniem zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Imbir jest popularny w kuchniach całej Azji i często jest używany do smażonych potraw, curry i smażonego ryżu, aby dodać trochę ostrości potrawom.
Ryż jaśminowy doskonale komponuje się również z trawą cytrynową, limonką i zielonym chilli.
Rodzaj kuchni: dania arabskie, południowoazjatyckie i tajskie.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Waga: 1000g (netto)
Najlepiej spożyć przed: 01.07.2023r.
Ten pachnący i kwiatowy ryż jest znany w całej Azji Południowo-Wschodniej – żadne tajskie curry nie byłoby kompletne bez tego słodkiego, lepkiego ziarna. Bardzo białe ziarna – stąd nazwa odnosząca się do popularnego kwiatu jaśminu. Smakuje jeszcze lepiej, gdy jest spożywany na świeżo, w przeciwnym razie traci słodki zapach. Zawiera lepkie zewnętrzne warstwy ziarna, z nieco twardszym (al-dente) rdzeniem. Opisywany jako kleisty (mimo że jest bezglutenowy).
Sposób przygotowania: Przed gotowaniem ryż należy przepłukać zimną wodą aż do momentu, gdy zlewana woda stanie się czysta. Ten ważny krok przed gotowaniem usuwa nadmiar skrobi, dając więcej oddzielnych ziaren i wydobywając słodki, kwiatowy zapach jaśminu. Ryż zalewamy zimną wodą (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody), Mieszaj i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu bez przykrycia. Odcedź, przykryj i odstaw na 3 minuty. Roztrzep widelcem i podawaj.