Makaron Orecchiette z kwiatami brokułu Tiberino 200g
Opis
Orecchiette con cime di rapa - makaron orecchiette z kwiatami brokułu 200g
Jedno z najbardziej klasycznych dań tradycyjnej włoskiej kuchni.
Czas przygotowania 12-14 minut
Waga 200g.
Porcja dla dwóch osób
Sposób przygotowania:
- Na patelni lub w garnku zagotować 750ml wody,
- Dodać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Wsypać zawartość, przykryć i mieszać od czasu do czasu.
- Gotować na średnim ogniu aż płyn nie zostanie niemal całkiem wchłonięty,
- Można dodać 1 kubek wody podczas gotowania, jeśli chcemy uzyskać strukturę mniej al dente.
- Po zdjęciu z ognia dodać soli i odczekać minutę, dodać kilka łyżek gorącej wody i wymieszać, aby wszystko dobrze się połączyło. Dodać odrobinę oliwy z oliwek.
Rada: można podawać z pokrojonymi w kostkę grzankami, z oliwą z oliwek i pieprzem
Składniki: makaron ( pszenica durum – semolina, woda) 90%, kwiaty brokułu 7% , pomidory, sól, czosnek, oliwa z oliwek extravergin
Może zawierać: migdały, orzechy, soję, seler naciowy, sezam, ryby, jajka. Zawiera gluten.
Bez glutaminianu, sztucznych ani odzwierzęcych dodatków.
Wartości odżywcze na 100g:
- energia 1388 kJ/338 kcal,
- tłuszcze: 0,1g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0g,
- węglowodany 76,1g,
- w tym cukry 1,2g,
- białko 9,5g
- błonnik: 2,4g,
- sól 1,5g.
Wyprodukowano we Włoszech.
Termin przydatności do spożycia: 03.2023r.
Smacznego!