Kawa turecka Mehmet Efendi 250g
Opis
"Mehmet Efendi Kurukahveci" jest najpopularniejszą kawą w Stambule. Jej marka ma liczącą już trzy pokolenia tradycję i jest jednym z symboli miasta.
Przed budynkiem firmy, gdzie mielone i pakowane są ziarna, każdego dnia ustawia się długa kolejka turystów i mieszkańców miasta, którzy przyszli specjalnie po najsłynniejszą turecką kawę - Mehmet Efendi.
Kurukahveci Mehmet Efendi to najwyższej jakości turecka kawa.
Tworzą ją drobno zmielone ziarna arabiki o intensywnym smaku i niezwykłym aromacie.
Waga: 250g puszka
Rodzaj: kawa drobno mielona
Skład: Arabica (100%)
Stopień palenia: średni
Zawartość kofeiny: średnia
Sposób parzenia: po turecku
Termin przydatności do spożycia: 18.02.2025r.
Parzenie kawy po turecku:
1. Kawę wsypać do tygielka. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Proporcja 2 łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę.
2. Zagotować kawę delikatnie mieszając, należy uważać żeby kawa nie wykipiała. To najtrudniejsza cześć operacji.
3. Zestawić na chwilę z ognia a następnie ponownie zagotować. Można powstałą pianę zebrać łyżeczką albo powtarzać czynność - przy ok piątym zagotowaniu pianka znika.
4. Jeszcze raz zagotować i powoli po ściance filiżanki wlać pozostałość kawy.
5. Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.
6. Podajemy z małą szklaneczkę wody i słodkim dodatkiem.
Zobacz film i poznaj historię najlepszej tureckiej kawy z Istambułu Mehmet Efendi:
Nina
Piłam ją będąc w Turcji dlatego szukałem jej w Polsce - zakup udany. Polecam!
Gość
Trochę się uzależniłam od tej kawy :) Mi bardzo smakuje.