Hojicha Organiczna Herbata Japońska 50g
Opis
Organiczna Herbata Japońska Hojicha, pochodzi z certyfikowanych upraw spółdzielni plantatorów Osada Tea Japan w prowincji Shizuoka.
Tereny upraw od ponad 30 lat wolne są od wszelkich nawozów sztucznych i pestycydów.
Zawiera mniej kofeiny niż sencha i działa rozgrzewająco na organizm.
.
Termin minimalnej przydatności do spożycia 18.02.2022
Produkt pakowany jest bezpośrednio w Japonii.
Charakterystyczny palony aromat jest wynikiem specyficznego sposobu obróbki. W odróżnieniu od pozostałych japońskich herbat, których liście poddawane są działaniu pary wodnej, hōjicha powstaje w wyniku prażenia – przeważnie liści banchy. Głębszy niż pozostałych japońskich herbat, brązowy kolor listków i łodyżek hōjicha współgra z wyraźnym dymnym aromatem, w którym wyczuć da się nutę pieczonego kasztana i karmelu.
Spośród innych herbatę hōjicha wyróżnia też jej słodszy smak.
Prażenie liści wywodzi się z Kioto, z opracowanej w latach dwudziestych ubiegłego wieku metody obróbki herbaty. Jej nazwa „hoji-cha” (ほうじ茶) oznacza „paloną herbatę”.
Organic Sencha OSADA TEA posiada certyfikat JAS, wystawiany przez Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa Japonii. Gwarantuje on, że uprawa oraz proces produkcji przebiegają bez użycia pestycydów i nawozów chemicznych.
Zobacz film z plantacji i dowiedz się więcej o certyfikowanych herbatach organic Osada Tea Japan