Chałwa sezamowa marmurek Achva 454g Izrael





Opis
Izraelska chałwa waniliowo-czekoladowa marmurek Achva - 454g.
Achva z całą pewnością będzie miłą niespodzianką dla wszystkich smakoszy i miłośników chałwy - jest mniej słodka niż egipskie lub tunezyjskie chałwy, a jednocześnie bardziej delikatna w porównaniu do wyrobów greckich lub chałw tureckich. Trochę zaskakuje swoim smakiem, jednak dla wielu osób chałwa izraelska to jedna z najlepszych chałw na rynku.
Skład: pasta sezamowa 50%, syrop glukozowy, kakao 0,6%, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczoywch), wyciąg z korzenia mydlnicy, aromat (wanilina), kwasek cytrynowy.
Produkt może zawierać orzechy pistacjowe i włoskie.
Opakowanie - praktyczne pudełko z wieczkiem.
Waga: 454g
Najlepiej spożyć przed: 01.06.2023
Kraj pochodzenia: Izrael
Historia wyrobów firmy Achva zaczęła się w 1929r, kiedy to nowi imigranci z Turcji, Grecji i Rosji spotykają się w małej fabryce w Tel Awiwie. Każdy z nich ma własną wiedzę, metody i umiejętności wytwarzania tahini. Tak właśnie narodziła się „Achva”, co po hebrajsku oznacza braterstwo. Trzy lata później pierwszy burmistrz Tel Awiwu Meir Dizengoff nazwał ulicę, przy której znajdowała się fabryka, jej nazwą.
W 1946 Achva rozszerzyła linię produktów i zaczęła produkować chałwę. W czasach niedoboru żywności chałwa była najlepszym rozwiązaniem, ponieważ zawiera białko, witaminy, minerały i inne najważniejsze składniki pokarmowe. Chałwa stała się podstawowym pożywieniem w porze śniadania, a każda kanapka przygotowywana dla dzieci do szkoły zawierała właśnie chałwę.
1997r. W ramach rozwoju trendu zdrowotnego fabryka postanowiła przestać używać soli w produktach. Dzięki temu tahini Achva stała się zdrowsza i bardziej atrakcyjna dla konsumentów dbających o zdrowie. Ten ruch definiuje Achva do dziś.
W 2020r aby sprostać zapotrzebowaniu, firma buduje dodatkową fabrykę tahini. Nowa fabryka uważana jest za najbardziej zaawansowaną fabrykę tahini na świecie.
Opinie o produkcie (0)


