Kawa z włoskiej palarni Rhodigium Caffè

Un caffè per favore!  

 

Będąc w Italii wielokrotnie słyszy się takie zawołanie. Obserwujemy przy tym Włochów, którzy stojąc przy barze jednym łykiem opróżniają małą filiżaneczkę napełnioną aromatycznym czarnym napojem. Un caffè to dla mieszkańców Italii nic innego jak espresso. Pomimo tego, że kawa oryginalnie pochodzi z Etopiii, od wielu lat niezmiennie uznawana jest za jeden z symboli Italii.

Włosi rozróżniają wyłącznie dwa rodzaje kawy – tę, którą pije się do 11:00 i tę którą pije się przez resztę dnia, a nawet w nocy. Rano króluje cappuccino, jednakże po 11:00 prawdziwi Włosi piją już wyłącznie espresso. Dla większości ludzi espresso to mała, czarna i gorzka kawa, jednakże tak naprawdę espresso jest sposobem, w jaki parzy się kawę.

Dobrze przygotowane espresso charakteryzuje się aromatycznym zapachem oraz gęstą, kilkumilimetrową pianką na wierzchu. Perfekcyjne espresso jest łagodne w smaku, słodkie i kremowe, pozostawiające w ustach przyjemny i długi posmak. Dominującymi aromatami w espresso są: orzechy, czekolada, kwiaty, karmel i przyprawy korzenne. Błędnie przyjmuje się, że espresso jest szatanem, który stawia na nogi w kilka sekund. Krótki czas parzenia espresso przekłada się na zawartość kofeiny w tej małej filiżaneczce. Zdecydowanie większe stężenie tego związku uzyskalibyśmy przyrządzając kawę w ekspresie przelewowym. 

Wiele osób uważa włoską kawę za pewien ideał, wzór, do którego należy się odwoływać. Na piedestale stawia espresso, zrobione wg zasad opracowanych przez włoski Narodowy Instytut Espresso: 7g zmielonej kawy, 25 sekund ekstrakcji i 25 ml gotowego naparu. Na bazie tak przygotowanej kawy można tworzyć inne napoje poprzez dodanie mleka: cappuccino, latte, czy macchiato.

Proces palenia kawy

We Włoszech umiejętność palenia kawy urosła do rangi sztuki i jest przekazywana w lokalnych palarniach z pokolenia na pokolenie.

Włoscy eksperci rozróżniają trzy sposoby palenia kawy:

  • Una tostatura leggera (palenie jasne) - ten typ palenia daje słodkawy smak i stosowany jest do kawy wysyłanej głównie do Skandynawii.
  • Una tostatura media (palenie średnie) - dłuższe palenie generuje nieco mocniejszy aromat, preferowane w kawie, którą pija się w Europie Środkowej i USA.
  • Una tostatura prolongata (palenie długie) - dłuższe palenie daje bardziej wyrazisty smak i silny aromat. Jest stosowane do kawy spożywanej na południu Europy.

Stopień palenia wpływa na kolor kawy, a także spełnia fundamentalną rolę w określaniu zmysłowych właściwości podanej kawy. W dobrej palarni takie czynniki jak stopień kwasowości i goryczy w ziarnach mogą być regulowane poprzez odpowiedni poziom palenia.

Kupując kawę wyprodukowaną na rynek włoski masz pewność, że jest ona odpowiednio palona i po zaparzeniu jest mocna oraz aromatyczna a Twoje espresso będzie przypominać to z kawiarni w Rzymie czy Neapolu.

 

 

 

Torrefazione Rhodigium Caffè | Rovigo

Palarnia Rhodigium Caffè została założona w Rovigo w 2015 roku i oferuje najwyższej jakości kawy, wypalane z poszanowaniem włoskiej tradycji, dbałościa i profesjonalizmem. Proces palenia jest całkowicie rzemieślniczy. Do palenia używane są różne gatunki drewna, ale głównie jest to dąb i brzoza, co pozwala utrzymać stabilną temperaturę i daje niezwykły aromat kawy.
Gama produktów obejmuje mieszanki tradycyjne i organiczne w ziarnach lub mielone (w opcjach mielenia moka / espresso).


La Torrefazione Rhodigium Caffè nasce a Rovigo nel 2015 con l’obiettivo di offrire un caffè di primissima qualità nel rispetto della tradizione italiana. Utilizza, infatti, il metodo di tostatura a legna artigianale e solamente caffè verdi selezionati.
L’offerta dei prodotti è ampia, con 7 miscele tradizionali, 1 miscela biologica e 11 monorigine.
Il tutto può essere ordinato in grani o macinato (con macinatura personalizzata moka/espresso).

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Tryb nocny
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl