Kawa turecka Mehmet Efendi

 

Parzenie kawy po turecku:

1. Kawę wsypać do tygielka. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Proporcja 2 łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę.

2. Zagotować kawę delikatnie mieszając, należy uważać żeby kawa nie wykipiała. To najtrudniejsza cześć operacji.

3. Zestawić na chwilę z ognia a następnie ponownie zagotować. Można powstałą pianę zebrać łyżeczką albo powtarzać czynność - przy ok piątym zagotowaniu pianka znika.

4. Jeszcze raz zagotować i powoli po ściance filiżanki wlać pozostałość kawy.

5. Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.

6. Podajemy z małą szklaneczkę wody i słodkim dodatkiem.

 

 

 

Zobacz film i poznaj historię najlepszej tureckiej kawy z Istambułu Mehmed Efendi:

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Tryb nocny
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl