Kawa palona drewnem Rhodigium Caffè

COLOMBIA SUPREMO Kawa ziarnista 100% arabica 250g Rhodigium Caffè

COLOMBIA SUPREMO Kawa ziarnista 100% arabica 250g Rhodigium Caffè
COLOMBIA SUPREMO Kawa ziarnista 100% arabica 250g Rhodigium Caffè

COLOMBIA SUPREMO Kawa ziarnista 100% arabica 250g Rhodigium Caffè (Rovigo, Włochy)
Kawa prażona w piecu opalanym drewnem.

Pełna wspaniałych aromatów, doskonała równowaga mocy i smaku. Określenie Supremo odnosi się do wielkości ziaren, największego rozmiaru i najwyższej jakości kolumbijskiej Arabiki. Bogate i pełne body, delikatny aromat o średniej kwasowości, ze słodkimi nutami orzechowymi i czekoladowymi.

Kolekcja styczeń - grudzień.
Krzewy uprawiane na wysokości 1.700m.

Świeża dostawa - data palenia 05.2023

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

36,00 zł

szt.
  • nowość

COSTARICA Kawa ziarnista 100% arabica 250g Rhodigium Caffè

COSTARICA Kawa ziarnista 100% arabica 250g Rhodigium Caffè
COSTARICA Kawa ziarnista 100% arabica 250g Rhodigium Caffè

Costarica Kawa ziarnista 100% arabica 250g Rhodigium Caffè (Rovigo, Włochy)
Kawa prażona w piecu opalanym drewnem.

Wyjątkowa kawa prosto z Włoch.

Monoryginowa arabica z miodem, waniliowym aromatem oraz posmakiem czekoladowo-karmelowym, uprawiana na Centralnej Kostaryce i ręcznie zbierana tylko wtedy, gdy owoce są dojrzałe.

Zdecydowane nuty czekoladowo-karmelowe, wzbogacone obecnością miodu i wanilii.

Kolekcja 2020.
Krzewy uprawiane na wysokości 800 - 1400m.

Przejdź do produktu....

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

36,00 zł

szt.
  • nowość

DAMASCENA Kawa mielona 100% Arabica 250g Rhodigium Caffè

DAMASCENA Kawa mielona 100% Arabica 250g Rhodigium Caffè
DAMASCENA Kawa mielona 100% Arabica 250g Rhodigium Caffè

Damascena Kawa mielona 100% Arabica 250g Rhodigium Caffè (Rovigo, Włochy)
Kawa palona w piecu opalanym drewnem.

Wyjątkowa kawa prosto z Włoch.

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

36,00 zł

szt.

DAMASCENA Kawa ziarnista 100% arabica 250g Rhodigium Caffè

DAMASCENA Kawa ziarnista 100% arabica 250g Rhodigium Caffè
DAMASCENA Kawa ziarnista 100% arabica 250g Rhodigium Caffè

Damascena Kawa ziarnista 100% arabica 250g Rhodigium Caffè (Rovigo, Włochy)
Kawa palona w piecu opalanym drewnem.

Wyjątkowa kawa prosto z Włoch.

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

35,00 zł

szt.
  • nowość

ETIOPIA SIDAMO Kawa ziarnista 100% arabica 250g Rhodigium Caffè

ETIOPIA SIDAMO Kawa ziarnista 100% arabica 250g Rhodigium Caffè
ETIOPIA SIDAMO Kawa ziarnista 100% arabica 250g Rhodigium Caffè

ETIOPIA SIDAMO Kawa ziarnista 100% arabica 250g Rhodigium Caffè (Rovigo, Włochy) 

Kawa palona w piecu opalnym drewnem

Wyjątkowa kawa prosto z Włoch.

100% Arabica pochodząca z Etiopii, uprawiana na wysokości 1600/1900 m.

Ciało jest delikatne, a silny aromat przywodzi na myśl kwiaty i owoce cytrusowe z nutami miodu. Smak jest zdecydowanie trwały z ostrym posmakiem.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

36,00 zł

szt.
  • nowość

Un caffè per favore!  

 

Będąc w Italii wielokrotnie słyszy się takie zawołanie. Obserwujemy przy tym Włochów, którzy stojąc przy barze jednym łykiem opróżniają małą filiżaneczkę napełnioną aromatycznym czarnym napojem. Un caffè to dla mieszkańców Italii nic innego jak espresso. Pomimo tego, że kawa oryginalnie pochodzi z Etopiii, od wielu lat niezmiennie uznawana jest za jeden z symboli Italii.

Włosi rozróżniają wyłącznie dwa rodzaje kawy – tę, którą pije się do 11:00 i tę którą pije się przez resztę dnia, a nawet w nocy. Rano króluje cappuccino, jednakże po 11:00 prawdziwi Włosi piją już wyłącznie espresso. Dla większości ludzi espresso to mała, czarna i gorzka kawa, jednakże tak naprawdę espresso jest sposobem, w jaki parzy się kawę.

Dobrze przygotowane espresso charakteryzuje się aromatycznym zapachem oraz gęstą, kilkumilimetrową pianką na wierzchu. Perfekcyjne espresso jest łagodne w smaku, słodkie i kremowe, pozostawiające w ustach przyjemny i długi posmak. Dominującymi aromatami w espresso są: orzechy, czekolada, kwiaty, karmel i przyprawy korzenne. Błędnie przyjmuje się, że espresso jest szatanem, który stawia na nogi w kilka sekund. Krótki czas parzenia espresso przekłada się na zawartość kofeiny w tej małej filiżaneczce. Zdecydowanie większe stężenie tego związku uzyskalibyśmy przyrządzając kawę w ekspresie przelewowym. 

Wiele osób uważa włoską kawę za pewien ideał, wzór, do którego należy się odwoływać. Na piedestale stawia espresso, zrobione wg zasad opracowanych przez włoski Narodowy Instytut Espresso: 7g zmielonej kawy, 25 sekund ekstrakcji i 25 ml gotowego naparu. Na bazie tak przygotowanej kawy można tworzyć inne napoje poprzez dodanie mleka: cappuccino, latte, czy macchiato.

Proces palenia kawy

We Włoszech umiejętność palenia kawy urosła do rangi sztuki i jest przekazywana w lokalnych palarniach z pokolenia na pokolenie.

Włoscy eksperci rozróżniają trzy sposoby palenia kawy:

  • Una tostatura leggera (palenie jasne) - ten typ palenia daje słodkawy smak i stosowany jest do kawy wysyłanej głównie do Skandynawii.
  • Una tostatura media (palenie średnie) - dłuższe palenie generuje nieco mocniejszy aromat, preferowane w kawie, którą pija się w Europie Środkowej i USA.
  • Una tostatura prolongata (palenie długie) - dłuższe palenie daje bardziej wyrazisty smak i silny aromat. Jest stosowane do kawy spożywanej na południu Europy.

Stopień palenia wpływa na kolor kawy, a także spełnia fundamentalną rolę w określaniu zmysłowych właściwości podanej kawy. W dobrej palarni takie czynniki jak stopień kwasowości i goryczy w ziarnach mogą być regulowane poprzez odpowiedni poziom palenia.

Kupując kawę wyprodukowaną na rynek włoski masz pewność, że jest ona odpowiednio palona i po zaparzeniu jest mocna oraz aromatyczna a Twoje espresso będzie przypominać to z kawiarni w Rzymie czy Neapolu.

 

 

 

Torrefazione Rhodigium Caffè | Rovigo

Palarnia Rhodigium Caffè została założona w Rovigo w 2015 roku i oferuje najwyższej jakości kawy, wypalane z poszanowaniem włoskiej tradycji, dbałościa i profesjonalizmem. Proces palenia jest całkowicie rzemieślniczy. Do palenia używane są różne gatunki drewna, ale głównie jest to dąb i brzoza, co pozwala utrzymać stabilną temperaturę i daje niezwykły aromat kawy.
Gama produktów obejmuje mieszanki tradycyjne i organiczne w ziarnach lub mielone (w opcjach mielenia moka / espresso).


La Torrefazione Rhodigium Caffè nasce a Rovigo nel 2015 con l’obiettivo di offrire un caffè di primissima qualità nel rispetto della tradizione italiana. Utilizza, infatti, il metodo di tostatura a legna artigianale e solamente caffè verdi selezionati.
L’offerta dei prodotti è ampia, con 7 miscele tradizionali, 1 miscela biologica e 11 monorigine.
Il tutto può essere ordinato in grani o macinato (con macinatura personalizzata moka/espresso).

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Tryb nocny
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl