The Golden Valley of Ceylon Tea
historia Złotej Doliny Cejlońskiej Herbaty
Bogawantalawa to jedna z najbardziej zapierających dech w piersiach i spektakularnych dolin herbacianych na świecie. Nazywana jest wieloma imionami; Golden Valley, The Golden Bowl of Ceylon Tea i The Valley of Saints. Ukośne doliny - nierzadko pokryte mgłą, mogą niespodziewanie zmienić się w pełne słońca stoki, a soczysta zieleń milionów krzewów herbacianych nagle zabłyśnie jak złoto. Niekończące się rzędy krzewów herbacianych wznoszą się na wzgórzach a każdy obszar wyrzeźbiony jak angielski ogród, daje poczucie fantazji i niezrównanego piękna.
Dolina Bogawantalawa położona jest w samym sercu wyspy Sri Lanki, dawniej nazywanej Cejlonem. Przylegająca z jednej strony do dżungli, a z drugiej do Parku Narodowego „Horton Plains”, dolina ta jest chroniona przed najsilniejszymi żywiołami natury i dlatego jest najbardziej sprzyjająca do schronienia herbacianych krzewów - Camellia Sinensis. Stosunkowo chłodny klimat tej wyspy, spowodowany imponującymi wysokościami 1200-1800 m n.p.m., pozwala na wolniejszy wzrost krzewu herbacianego, wydobywając charakterystyczny ciemny miedziany napar o mocnym, ale delikatnym smaku - zachwycający „złoty napar”.
Schematy pogodowe są tu w przeważającej mierze szybkie i lokalne. W ciągu kilku minut idealnie czyste, błękitne niebo zmienia się w szare lub nawet czarne, po czym pojawia się szybko tocząca się mgła, tworząc najbardziej dramatyczne sceny. Szybki, ale ulewny deszcz odżywia wymagające rośliny herbaciane i glebę, zanim ponownie wyjdzie kojące słońce, aby jeszcze bardziej rozświetlić zielone pola. Ta burzliwa pogoda w połączeniu ze zmiennymi wysokościami tworzy mikroklimat; co oznacza, że może jednocześnie padać deszcz na jednej posiadłości, podczas gdy na sąsiedniej świeci jasne słońce.
Historia Bogawantalawy sięga 1869 roku. To właśnie w tym czasie pionierzy szkoccy natknęli się w górach na dolinę otoczoną bujnymi lasami, zupełnie niepodobną do niczego innego, czego doświadczyli wcześniej. Wkrótce odkryto, że niezwykle żyzna gleba, na wysokości od 4500 do 6000 m, z unikalnymi warunkami mikroklimatycznymi, zapewniła doskonałe warunki do produkcji najbardziej wykwintnych herbat o odmiennym charakterze, smaku i treści, które wkrótce stały się cenione na całym świecie. Od tego czasu Bogawantalawa została nazwana Golden Valley of Ceylon Tea.
Bogawantalawa Tea Estates zawsze była zaangażowana w ochronę środowiska i społeczności wokół nas, które są integralną częścią tego, kim jesteśmy. To skupienie się na planecie i ludziach obejmuje szeroki zakres bieżących inicjatyw, od osiągnięcia zerowego śladu węglowego w naszych plantacjach herbaty po zrównoważone projekty, które koncentrują się na zdrowiu i rozwoju społeczności. Bogawantalawa Tea Estates jest pierwszą na świecie firmą zajmującą się uprawą, produkcją i marketingiem herbaty, oferującą certyfikowane produkty „Nieskompensowane herbaty pozytywne dla klimatu”.