Klasyczna sencha urzeknie Cię łagodnością i doskonałą równowagą kwasowości i słodyczy. Zaskakująca delikatnością i orzechowym aromatem genmaicha z prażonym ryżem pomoże się zrelaksować. Palona hōjicha z nutą pieczonego kasztana i karmelu uwiedzie słodyczą, a energii doda Ci prawdziwa witaminowa bomba – intensywna i pełna kremowego smaku matcha.
Czysty i szlachetny smak herbaty to zasługa nie tylko metod jej uprawy, ale i odpowiedniego podejścia na etapie produkcji suszu. W organicznych herbatach OSADA TEA nie znajdziemy ulepszaczy, sztucznych barwników i konserwantów. Zakup wyjątkowych, tworzonych z poszanowaniem dla środowiska produktów tej marki to nie tylko wybór najlepszej na rynku herbaty, ale również świadoma konsumencka decyzja mająca wpływ na poprawę klimatu.
Herbaty japońskie – tradycja i bogactwo smaków
Chociaż za ojczyznę herbaty uznawane są Chiny, a jej największy światowy producent to Indie, z tradycją parzenia herbaty najsilniej utożsamiana jest Japonia, skąd wywodzi się wielowiekowy rytuał przyrządzania naparu. Japończykom, którzy wypracowali własne, unikalne metody upraw zawdzięczamy popularność takich gatunków, jak: sencha, genmaicha, czy matcha. Ceremonialne parzenie herbaty, do dziś stanowiące powszechnie praktykowany w Kraju Kwitnącej Wiśni zwyczaj, odbywać powinno się według ściśle określonego porządku. O ile sam rytuał wymaga odpowiedniego przygotowania, oprawy i atmosfery skupienia, o tyle z bogactwa herbat i rozpowszechnionej przez Japończyków wiedzy na temat właściwości poszczególnych gatunków czerpie garściami cały świat.
Sencha, matcha i houjicha, czyli jak smakuje Japonia
Jedną z najpopularniejszych japońskich odmian jest stanowiąca ponad 80% upraw w całym kraju sencha. Ta najbardziej klasyczna z zielonych herbat wyróżnia się subtelnym aromatem i doskonałą równowagą kwasowości i słodyczy. Świetlista, zielono-złota barwa naparu zwiastuje delikatność. Swój łagodny i orzeźwiający, pełny smak z orientalną nutą sencha zawdzięcza unikalnemu procesowi produkcji. Liście krzewów herbacianych zbierane w okresie od kwietnia do maja, tuż po zbiorze sparzane są strumieniami pary, co zapobiega procesowi fermentacji. Ususzone i zwinięte, kształtem przypominające igiełki, w zależności od momentu zbioru, różnią się między sobą kolorem i aromatem. Sencha zbierana najwcześniej cechuje się najjaśniejszym odcieniem i jest najdelikatniejsza w smaku. Pochodząca z kolejnych zbiorów ze względu na wyższą zawartość taniny zyskuje intensywniejszy kolor i mocniejszy aromat. Pełnię smaku i walory zdrowotne sencha zachowa parzona przez 1-3 minuty w temperaturze 60-80 stopni.
W podobnej temperaturze, od 65 do 80 stopni przez maksymalnie 3 minuty parzyć należy genmaichę. Ta tradycyjna herbata przygotowywana na bazie senchy lub banchy z dodatkiem prażonego ryżu oczarowuje charakterystycznym, lekko orzechowym aromatem. Jej słomkowa barwa i subtelny zapach napełniają spokojem. W istocie, ze względu na niską zawartość kofeiny łagodnie orzechowa genmaicha pomaga wyciszyć się i odprężyć. Dopiero wzbogacona o dodatek sproszkowanej matcha zyskuje bardziej intensywny, zielony kolor i mocniejszy smak. Korzystnie wpływająca na metabolizm genmaicha w Japonii spożywana jest tradycyjnie po posiłkach. Bogata w witaminy B i F, polifenole i flawonoidy ceniona jest również ze względu na udowodnione właściwości antyoksydacyjne i detoksykujące.
Również lekko orzechową, lecz nieco bardziej dymną nutę odnajdziemy w herbacie hōjicha. Jej charakterystyczny palony aromat jest wynikiem specyficznego sposobu obróbki. W odróżnieniu od pozostałych japońskich herbat, których liście poddawane są działaniu pary wodnej, hōjicha powstaje w wyniku prażenia – przeważnie liści banchy. Głębszy niż pozostałych japońskich herbat, brązowy kolor listków i łodyżek hōjicha współgra z wyraźnym dymnym aromatem, w którym wyczuć da się nutę pieczonego kasztana i karmelu. Spośród innych herbatę hōjicha wyróżnia też jej słodszy smak.
Matcha – szmaragd wśród herbat
Uznawana za najszlachetniejszą z herbat, ceniona na całym świecie matcha, swoje wartości odżywcze i delikatny, gładki smak zawdzięcza niestandardowej metodzie uprawy. Liście zacienianych przed zbiorem krzewów herbacianych wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata zyskuje charakterystyczną kremową słodycz i wyjątkowe walory zdrowotne. Osłonięte przed słońcem liście herbaty, dzięki zwiększonej produkcji chlorofilu nabierają także rzadko spotykanej zielonej barwy o niezwykłej intensywności. Spośród innych herbat matchę wyróżnia także jej sproszkowana postać uzyskiwana w procesie mielenia liści z użyciem granitowych żaren. Powstający ze startego na drobny pył suszu napar zawiera 15 razy więcej składników aktywnych niż ten zaparzany z liści.
Powód, dla jakiego matcha zasługuje na szczególną uwagę, to także jej niezwykle bogaty w substancje odżywcze skład. Ze względu na bardzo wysoką zawartość antyoksydantów, katechin i l-teaniny, matcha zaliczana jest do tzw. superfoods. Jej dobroczynne właściwości to m.in. działanie przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Obniżając poziom glukozy i insuliny we krwi, przyśpiesza metabolizm. Zwalcza również stres oksydacyjny oraz obniża ryzyko zawału i udaru. Dzięki zawartości L-teaniny wspomaga natomiast koncentrację i uwagę.
Herbaty organiczne – dlaczego warto je wybierać?
Aby w pełni docenić walory smakowe i zdrowotne japońskich herbat, warto sięgać po sprawdzone produkty posiadające certyfikat „organic”. Zyskujemy wówczas pewność, że do produkcji herbaty użyto składników pochodzących z ekologicznych upraw, gdzie nie znajdziemy roślin modyfikowanych genetycznie, nawozów sztucznych ani chemicznych środków ochrony roślin.
Takie właśnie są herbaty OSADA TEA – najwyższej jakości herbaty japońskie, pochodzące z prefektury Shizouka na wyspie Honsiu. Region, nad którym dominuje najwyższy szczyt Japonii – Fuji, posiada idealne wprost warunki do uprawy krzewów herbacianych. Rześkie górskie powietrze, morska bryza i żyzna wulkaniczna gleba kształtują niepowtarzalny mikroklimat sprzyjający uprawie herbaty. To z tamtejszych organicznych upraw pochodzą najlepsze gatunki, które sprowadzamy dla Was, byście mogli cieszyć się pełnią smaku i walorów zdrowotnych japońskich herbat.
Zobacz organiczne herbaty Osada Tea Japan